Budućnost bh. privrede može biti halal proizvodnja

Bez autora
Mar 28 2011

Budućnost bosanskohercegovačke privrede mogla bi biti halal proizvodnja. BiH je već jedan od najznačajnijih proizvođača halal proizvoda u regionu i uživa veliki ugled na međunarodnom svjetskom tržištu. Na području BiH do sada je certificirano 30 kompanija, a u procesu dobivanja certifikata nalazi se još 20 kompanija. Interes je izuzetno veliki, naročito u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Broj konzumenata halal proizvoda daleko nadmašuje broj muslimana u BiH jer halal proizvode konzumiraju i nemuslimani. Do sada je najviše certificirano proizvoda iz oblasti mesne industrije, zatim konditorskih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, proizvoda od žitarica, voća i povrća i ostali proizvodi. U BiH se trenutno proizvodi više od 2.000 vrsta halal proizvoda, a izvozimo na tržišta Amerike, Kanade, Evrope, Australije, ali i regionalna - u Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Hrvatsku, Srbiju i Kosovo.

Budućnost bh. privrede može biti halal proizvodnjaBudućnost bosanskohercegovačke privrede mogla bi biti halal proizvodnja. BiH je već jedan od najznačajnijih proizvođača halal proizvoda u regionu i uživa veliki ugled na međunarodnom svjetskom tržištu, navode u Agenciji za certificiranje halal kvaliteta.

- Na području BiH do sada je certificirano 30 kompanija, a u procesu dobivanja certifikata nalazi se još 20 kompanija. Interes je izuzetno veliki, naročito u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Broj konzumenata halal proizvoda daleko nadmašuje broj muslimana u BiH jer halal proizvode konzumiraju i nemuslimani - kazali su nam u Agenciji.

Do sada je najviše certificirano proizvoda iz oblasti mesne industrije, zatim konditorskih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, proizvoda od žitarica, voća i povrća i ostali proizvodi.

- U BiH se trenutno proizvodi više od 2.000 vrsta halal proizvoda, a izvozimo na tržišta Amerike, Kanade, Evrope, Australije, ali i regionalna - u Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Hrvatsku, Srbiju i Kosovo. U skorije vrijeme bit će otvoreno i tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje je jedno od najatraktivnijih u svijetu, a njegova vrijednost u Agenciji je procijenjena na 560 miliona dolara.

No, dodaju da trenutno u SAD nedostaje halal proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara godišnje pa američki muslimani kao alternativu konzumiraju košer proizvode.

- To znači da u SAD možemo izvoziti puno više nego do sada. Također, za nas su veoma interesantna tržišta Malezije, Irana, Iraka, Pakistana, Egipta, bivših sovjetskih republika, Libije, Južnoafričke Republike. Posebno je značajno halal tržište EU, koje je u značajnom porastu jer su dvije trećine konzumenata halal proizvoda u EU nemuslimani - zaključuju u Agenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik